Omituista höpinää


Aloitussivulle . Yhteenveto kaudesta 2003 . Yhteenveto kaudesta 2004 . Yhteenveto kaudesta 2005 . 2006 tarinat . 2007 tarinat . 2008 tarinat . 2009 tarinat . 2010 tarinat .


päivitetty 2012-12-10


Mistä on kysymys omituisessa höpinässä?

Minulla on sanottavaa! Joskus miehen pienen mielen sisällä on hämmennys, etenkin autosuunnistuskilpailun jälkeen. Tällöin mieli on joskus into-, joskus musta mutta useimmiten jotain siltä väliltä, mikä taas riippuu hallitsemattomasti illan tapahtumista ja menestyksestä. Omituisuus taas liittyy enemmän persoonaan ja sen erityislaatuiseen kehittymättömyyteen tai ylikypsyyteen. Vaikka koetin aina löytää kisasta kuin kisasta ennen kaikkea positiiviset puolet esiin, katson epäonnistuneeni jos nyt en täydellisesti niin melkoisen hyvästi kuitenkin. Virheitähän aina voi sattua, ja lupasin tunnustaa omani kun sellaisen teen. Tunnustan, autosuunnistus oli virhe, josta jälkikäteen katsoen enemmän tai vähemmän nautin ja kärsin alun kolmattakymmenettä vuotta. Nyt mennään minne käy tuulen ilmassa tie ja olo on helpottuneempi kuin aikoihin.

Omituinen höpinä meni tauolle 2010 muutamien pienten tapahtumaketjujen seurauksena. Parin vuoden etsikkoaikana olen koittanut saada jotain aiempaa omituista höpinää järkevämpää aikaiseksi onnistumatta mutta en luovuta. Pienet sormet naputtavat edelleen näppistä aivan hulluna ja iso pyörä korvien välissä hipaisee silloin tällöin vauhtia pariin pienempään. Niin kauan kuin uuttakaan ei ole löytyy täältä lähihistoriaa valoittavaa autosuunnistuspitoista tarinaa. Esimerkiksi:

- rakenteluprojekteista

Kausien 2002 ja 2003 väliin mahtui pieni talkoourakka kisa-auton parissa. Hutsun uudet vaatteet kertoo sanoin ja kuvin lyhyesti mitä tapahtui 8.12.2002 ja 18.1.2003 välisenä aikana. Vaimolle ei saa sanoa, mutta Hutsulla saa muuten kunnon kyydit! Subaru Justyn vanhempikoppaista mallia on kerääntynyt tallille n+1 kpl, muutama on jo purettukin varaosien toivossa. Ja nyt tulee uusikoppaisia ovista ja ikkunoista... Takavuosien Starlet- ja Mazda 1300 -kokeilut puhumattakaan Kaameasta Pedosta (Tercel 4WD) saattavat jossain vaiheessa saada omat tarinansa. Kausia 2008 ja 2009 hämmensi kuljettajani talliprojekti (ja taisipa tulla tehdyksi vähän pientä remppaa myös kisapirssiinkin) - monia hassuja hetkiä liittyy tuohonkin ja lisää tulee...

- autosuunnistuksesta ulkomailla

PM/NEZ-kilpailuja koluavat autosuunnistuksen harrastajat tuntevat hyvin pohjoismaissa ajettavat kisatyylit. Virossakin on autosuunnistusta kahdenlaista sorttia: suomalaistyyppistä viivasuunnistusta ja tossu/autoilu-hybridi valikointisuunnistusta. Mikäli etelänaapuri kiinnostaa kannattaa käydä tsekkaamassa infosivu, jossa kerrotaan suomeksi pähkinänkuoressa Viron autosuunnistuksesta.

Norjassa ajettiin 2003 ensimmäinen sähköistä ajanottoa hyödyntänyt arvokilpailu Mistbjergløpet. Vaikka ohjeistus oli lievästi sanottuna erittäin sekava kaikki sujui lopulta hyvin. Tai ainakin melkein. Suomennetut ja kommentoidut kilpailun säännöt löytyvät täältä. Itse PM-kisahan oli vallan mainio, vaikka perjantain harjoituskilpailussa karttaan merkitsemättömät tiet ja teiden risteykset olivat lähes mahdottomia selvittää (asennetta pitäisi kai ottaa vaikka Lucky Luken löytämästä sekatavarakaupasta preerialla; "mahdottomilla on kahden viikon toimitusaika"). JAT-aseman tulo- ja lähtö-emit -järjestelmä sen sijaan sovellettuna löysi tiensä myös Suomeen. Vuonna 2005 käytettiin myös etäluettevia AT-asemia, joissa emit-korttiin rekisteröityi (jos rekisteröityi) aika auton ajaessa ohi asemasta. Kyseisessä kilpailussa oli muuten Norge-cupin osanottaja määrä tasan nolla eli Norjassa ei ajeta enää mestaruudesta. NEZ-sarjan järjestelytoimikunnassa sen sijaan Norja on edelleen mukana, vaikka 2006 kilpailu peruttiinkin sekavissa olosuhteissa, 2007 Kristiansandissa ajettiin NEZ-nimikkeellä reilun puolentoista tunnin pituinen harjoitusajo ja 2008 kertaalleen myöhemmäksi siirretty kilpailu peruuntui pari viikkoa ennen kisapäivää. Norjalaisväriä on viimeksi nähty autosuunnistuskisoissa 29.8.2009 Erik Johannessen ja Thor Inge Tollehaugin käytyä kurvailemassa Suomen NEZ-osakilpailussa.

Myös Ahvenanmaalla ajetaan, tai siis ajettiin autosuunnistusta. Vähän toisentyyppistä oli meno siellä kuin mihin keskiverto AS-tallaaja on manner-Suomessa tottunut. Tästä lisäinfoa usean kauden huipentumasta eli Eckerörundanista. 2009 kisan radan kartat ja vähän reittikin olivatten allekirjoittaneen käsialaa.

- kisajutuista

Autosuunnistuskilpailuista jää upeita muistoja, joiden muistiin kirjoittaminen on allekirjoittaneen tapa ottaa asioista opiksi... ja unohtaa. Vuonna 2012 aloin koostaa muistelmateosta, saapa nähdä saanko sitä ulos milloinkaan.

AS-kisajuttuja...
1996 . 1998 . 1999 . 2000 . 2001 . 2002 . 2003 . 2004 . 2005 . 2006 . 2007 . 2008 . 2009 . 2010

Jotain todella omituista?

Sivuston ylläpitäjän verbaalinen ilmaisu hipoo toisinaan hulluuden rajoja (jos monien mielestä muutkin toimet). Karies-kuskin matkoilla on kaikenlaista kliffaa mietiskelty ja pistetäänpä tästä näkyville vaikka yhteisproduktio AS-määritelmä...

1990-luvun lopulla sitten syntyi idea eräänlaisista Skarin Speleistä, jolle vakiintui nimeksi 'Mamia-games'. Kiikois- ja raumalaisten kannustuksesta rohkenin pienessä tuttavapiirissä pidettyn pelitapahtuman viedä laajempaan tietoisuuteen AS-kesäkauden avajaisissa Pitkäjärvellä lauantai-iltana 17.5.2003. Yleisön kommenteista päätellen idea ei ihan puihin mennyt, joten Mamia-games -infoa löytyy täältä. Viivasuunnistuksen sijaan homma toimii myös tiekirjalla (pdf, 190 kB), jolloin etuna on se, että kuski ja kartturi voivat pohtia samaa tehtävää ilman että huoneen desibelimäärät nousevat yli sallittujen rajojen.

Urheilua ilman autoa (jep, sitäkin on). Seikkailukisoissa on tullut oltua mukana joissakin autosuunnistuksellisia elementtejä sisältäneissä tapahtumissa, lisäinfoa Lohjanjärven yöseikkailuillisista toilailuista täällä. Autosuunnistuksen rinnalla on tullut kokeiltua muiden muassa jos jonkinmoista juoksutapahtumaa, rogainingia, geokätköilyä ja Jukolan viestiä sekä autoilupuolella tasanopeusajoa. Ja 2012 autosuunnistuksen suurimmat seikkailu- ja intohimoni kuittasin Kalevan kierroksen puolikkailla matkoilla.

Linkkilistaa olen joskus haaveillut rakentavani. Kun ei ole muistikirjaa mihin kirjoittaisin kaiken mikä on mielenkiintoista. Aloitetaan tällaisesta:

Numeromuistipeli