Ristiriitatilanteessa alkuperäinen, englanninkielinen teksti on pätevä. Kopio alkuperäistekstistä on täällä.
Nämä ovat säännöt autosuunnistuksen Pohjoismaisen mestaruussarjaan
Nordic Autonavigation Championship (NAC)
Mestaruussarja tunnettiin aiemmin nimellä NEZ Autonavigation Championship", ja sitä kutsuttiin Tanskassa "Nordisk Mesterskab i Bilorienteering - NM i BilO", Ruotsissa "NM" ja Suomessa "PM-sarja".
Näitä sääntöjä hallinnoi ja ylläpitää NAC Working Group
2 Mestaruussarjan osakilpailut
Mestaruussarjan osakilpailuissa sovelletaan järjestävän maan ohjesäännöstöä sekä lisämääräyksiä.
Mestaruussarjan osakilpailuja ei tulisi olla samanaikaisesti kansallisten mestaruuskilpailujen kanssa. Kuitenkin, mikäli tätä ei voida välttää voidaan kansallinen mestaruussarjan kilpailu järjestää NAC-osakilpailun yhteydessä. Tällaisissa tapauksissa voidaan harkita poikkeamista lähtöjärjestyksestä kappaleen 11 mukaisesti ja kappaleen 13 sääntöä reitin vaikeusasteesta on noudatettava.
Mestaruussarja on avoin kaikille, joilla on voimassa oleva lisenssi kansallisesta autourheilujärjestöstä (ASN).
Osallistujan kotimaaksi on määritelty se maa, jota hän on ensimmäisen kerran edustanut osallistuessaan PM-, NEZ- tai NAC-sarjan osakilpailuun.
Kuljettajan ja kartanlukijan täytyy kilpailijaparina olla samasta maasta.
Mestaruus määritellään kartanlukijoille. Eri kuljettajia voidaan käyttää.
Mestaruuden sijoitus kartanlukijalle päätetään sen mukaisesti kuka saa korkeimman - toiseksi korkeimman jne. määrän pisteitä.
Mikäli kartanlukijalla on useita kuljettajia, pääkuljettaja on useimpiin osakilpailuihin kartanlukijan kanssa osallistunut kuljettaja. Mikäli tällä tavoin ei pääkuljettajaa saada määritetyksi, se kuljettaja, joka on saanut eniten pisteitä (huomioimatta sitä, onko pisteet saatu kotimaasta tai ulkomailta) kyseisen kartanlukijan kanssa. Mikäli pisteet ovat samat, huomioidaan vain kartanlukijan loppupisteisiin laskettavat pisteet.
Mestaruussarjan osakilpailut ovat avoimia kaikille niihin ilmoittautuneille kohdan 10 mukaisesti. Mestaruussarjaan osallistujat on julkaistava lähtöluettelossa.
Maajoukkuemestaruudesta kilpaillaan yksilömestaruuden kanssa samoissa osakilpailuissa:
Beginner's Cup on tarkoitettu kannustamaan uusia pareja osallistumaan mestaruussarjaan:
Mestaruussarja koostuu 6 osakilpailusta ja 3 maasta. Jos osakilpailuja tai maita on vähemmän, sarjan voittajaa ei määritetä.
Järjestävän maan on ilmoitettava järjestäjä viimeistään edellisen vuoden lokakuun ensimmäisenä päivänä. Järjestäjän muutos käy poikkeuksellisesti päinsä jos maat, joilla oli joukkueita edellisenä vuonna, antavat siihen hyväksyntänsä. Kaikkien osakilpailujen täytyy tapahtua 1.4.-15.11. välisenä aikana. NAC-osakilpailuja ei pitäisi järjestää kesä- ja elokuun puolivälien välissä, jotta vältytään matkustajalaivojen sesongin aikaisilta korkeammilta matkustushinnoilta. Tälle aikavälille osakilpailun järjestäminen on sovittava Working Groupin kanssa.
Jokaisessa osakilpailussa järjestäjä julkaisee tulosluettelot sekä järjestävän maan että ulkomaisille kilpailijapareille paitsi Beginner's Cup.
Pistetaulukko luokittain on:
Jokaisen osakilpailun jälkeen henkilökohtaiset, Beginner's Cupin sekä maajoukkuesijoitukset päivitetään Working Group'n toimesta ja julkaistaan internetissä.
Kartanlukijat kerryttävät pisteitä 4 osakilpailusta. Vain yksi osakilpailu kotimaasta voidaan laskea lopullisiin pisteisiin. Järjestyksessä 4 korkeimmat pisteet ajetuista osakilpailuista lasketaan loppupisteisiin.
Vain kilpailijat, jotka osallistuvat osakilpailuun ulkomailla voivat saada sarjapisteitä. Pisteet lasketaan uusiksi viimeisen osakilpailun jälkeen mikäli joku on saanut sarjapisteitä eikä ole startannut yhteenkään osakilpailuun ulkomailla. Uudelleenlaskenta koskee myös kuljettajia, joiden kartanlukijoiden pisteet lasketaan uudelleen.
Jos useampi kuin yksi kartanlukija saa saman määrän pisteitä heidän sijoituksensa ratkaistaan seuraavasti:
Beginner's Cupin loppupisteisiin lasketaan kaksi parasta. Vain ulkomailla järjestettyyn osakilpailuun osallistuneet saavat Beginner's Cup pisteitä. Lopullisissa sijoituksissa kolmeen osakilpailuun osallistuneet menevät vain kahteen osakilpailuun osallistuneiden edelle.
Jos useampi kuin yksi kartanlukija saa saman lopputuloksen, määritetään keskinäinen sijoitus seuraavasti:
Jos järjestäjä haluaa rajoittaa osallistujien määrää, ulkomaisilla mestaruussarjan kilpailijoilla on etusija.
Osallistujilla, jotka ovat ottaneet osaa aikaisempiin osakilpailuihin, on etusija.
Kutsu täydennettyine sääntöineen, lähtöluettelo, lisämääräykset ja tiedotteet on laadittava ainakin englanniksi ja niitä voi täydentää järjestävän maan kielisillä käännöksillä.
Kutsun liitteistä on selvittävä tarvittavat lisävarusteet:
10 Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu
Ilmoittautuminen tulee tehdä järjestäjän ohjeiden mukaisesti. NAC-luokkaan ilmoittautumiseen ilmoitetun määräajan (vähintään 5 päivää ennen osakilpailua) jälkeen ei voi enää ilmoittautua. Kuitenkin, ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen voi yhä muuttaa ilmoittautumisesta muut paitsi kartanlukijan.
11 Lähtöjärjestys mestaruusosakilpailun reitille
Lähtöjärjestys mestaruusosakilpailun reitille järjestetään seuraavasti:
Beginner's Cupia ei ajeta perjantaina. Kuitenkin, ne kilpailijaparit, jotka ovat lauantain osakilpailuun ilmoittautuneet Beginner's Cupiin, sijoitetaan ryhmään 2 myös perjantain osakilpailussa.
Mikäli kuumaan ryhmään kuuluva kartanlukija osallistuu myös Beginner's cupiin tulee tällainen kartanlukija sijoittaa kuumaan ryhmään (ryhmä 3). Kilpailijapari sijoitetaan mahdollisimman lähelle Beginner's cupia.
Niin pitkälle kuin mahdollista aloitusjärjestys on sekoitus maista. Esimerkiksi:
Kuitenkin, mikäli kansallinen mestaruuskilpailu on samassa osakilpailussa, voidaan paikalliset osanottajat laittaa lähtemään ennen ulkomaalaisia kilpailijoita. Vain ulkomaalaiset kilpailijat järjestetään tällöin kuten yllä on kuvattu.
Jokaisessa osakilpailussa palkinnot jaetaan järjestävän maan käytännön mukaan. Mestaruusluokat (kotimaiset, ulkomaiset, Beginner's Cup) täytyy palkita erikseen.
Viimeisessä osakilpailussa mestaruussarjan kolme parasta täytyy palkita erikseen. Mitalit toimittaa kansallinen ASN.
Suomi, Ruotsi ja Tanska järjestävät kaksi osakilpailua, yhden perjantaina ja yhden lauantaina. Näiden kahden osakilpailun välinen etäisyys tulee olla vähemmän kuin 150 km
Kotimaisten ja ulkomaisten osallistujaparien on kilpailtava samalla reitillä. Järjestäjä voi ajattaa myös muita luokkia mestaruusosakilpailun reitillä.
Mestaruusosakilpailun vaikeusaste, pituus ja määräajat tulee sovittaa ulkomaisille kilpailijoille sopiviksi. Kokonaiskilpailuaika saa olla korkeintaan 2 tuntia perjantaina ja lauantaina 3,5 tuntia, aikoihin lisätään siirtymäosuudet ja tauot. Yksi 20-minuutin tauko täytyy olla (lauantaina) ennen kuin 2,5 tuntia kilpailuajasta on tullut täyteen. Kokonaismyöhästymisajan tulee olla vähintään 3 tuntia.
Jos kolme tai useampia kilpailijapareja ylittää myöhästymisrajan, rajaa korotetaan 60 minuutilla kunnes kaksi tai vähemmän jää rajan alle. Laskenta tehdään kullekin luokalle erikseen. Jaksokohtaiset myöhästymisrajat ovat voimassa yllä olevasta riippumatta.
Ensimmäisen kilpailijan lähtöaika mestaruusosakilpailun reitillä tulee olla mieluiten klo 19:00 perjantaina, lauantaina klo 15:00, viimeistään klo 20:00 / 16:00.
Mestaruusosakilpailujen reitin tulee olla suunniteltu siten, että ajourien voidaan olettaa olevan ajokunnossa viimeisenäkin lähteville osanottajille. Vaikeasti ajettavaa maastoa tulee välttää. Kivet ja muut esteet, jotka tekevät reitistä vaikeampikulkuisen, tulee olla merkitty esim. valkoisella maalilla tai varoituskyltillä.
Kaikki läpiajettavat reittiasemat tulee merkitä myös vasemmanpuoleisilla kilvillä.
Beginner's Cup kilpailee vain lauantain osakilpailun ensimmäisillä mestaruusreitin osuuksilla. Beginner's Cupiin kuuluvien osuuksien määrän tulee olla mainittu viimeistään ohjaajakokouksessa. Beginner's Cupiin osallistujat voivat halutessaan kilpailla loppuosuudetkin saadakseen NAC-mestaruuspisteitä.
Omien sääntöjensä mukaisesti paikallinen ASN lähettää osakilpailuihin tuomareita.
Yksi ulkomaalainen tuomari on sallittu jokaiseen kaksoisosakilpailuun. Tuomarin lähettäminen kilpailuihin on vapaaehtoista. Ulkomaalainen tuomari tulee seuraavasta järjestäjämaasta alla olevan listan mukaisesti:
Kyseessä olevan maan tulee tulee informoida tuomarin nimi viimeistään kuusi viikkoa ennen ensimmäistä kilpailua. Mikäli maa ei nimeä tuomaria ennen tätä järjestäjän ei tarvitse hyväksyä ulkomaalaista tuomaria ja hänet voidaan korvata paikallisella tuomarilla.
Järjestäjä maksaa ulkomaisen tuomarin majoitus- ja ruokailukulut.
Järjestäjien tulisi valita alueet, joissa tukijat ja johtajat voivat seurata osakilpailua. Katsojilla ei saa olla pääsyä - kommunikoimaan - tai millään muulla tavalla auttamaan osallistujia. Muun osan reittiä tulee - paikallista väestöä lukuun ottamatta - olla katsojaton.
16 NAC Working Group - työryhmä
Seuraavat henkilöt ovat paikallisten ASN:ien lisäksi yhteyshenkilöitä. Kaikki sääntömuutosehdotukset, kansalliset määräykset, kutsut, tulokset ja muu informaatio tulee lähettää kaikille alla luetelluille yhteyshenkilöille. Yhteyshenkilöt välittävät tiedot omalle ASN:lleen sekä oman maansa osanottajille.
Maa | Nimi / Osoite | Puhelinnumerot / sähköpostit |
---|---|---|
TANSKA | Bent Mikkelsen
Strandvejen 18 DK-5600 FAABORG | +45 21 79 81 30 (GSM)
bentmik63 (a) gmail.com |
Jan Søndergaard
Præstebakken 19 DK-7480 VILDBJERG | +45 20 97 95 51
jan (a) mjtj.dk | |
SUOMI | Juha Heikkilä
Im Steimker Felde 9a DE-28857 SYKE Työryhmän puheenjohtaja | +358 50 365 5122
juheik (a) gmail.com |
Riku Bitter
Koivumäentie 4a FI-11100 RIIHIMÄKI | +358 400 564 255
riku.bitter (a) granlund.fi | |
RUOTSI | Peter Kihlstenius
Amatörvägen 61 SE-12240 ENSKEDE | +46 70 3935766
kihlstenius (a) gmail.com |
Ulf Andersson
Lodjurets gata 231 SE-13664 HANINGE | +46 70 5723972
ulfan231 (a) gmail.com |